Bine ai venit!    
  User   Parola  

 Afaceri, Finante
 Agricultura
 Animale
 Arta si Cultura
 Auto, Moto
 Calculatoare
 Casa Mea
 Comunicatii
 Comunitati
 Copii
 Divertisment
 Frumusete
 Imobiliare
 Internet
 Invatamant
 Legislatie
 Locuri de munca
 Magazine
 Moda
 Nunti
 Sanatate, Medicina
 Servicii
 Societate
 Sport
 Stiinta, Tehnologie
 Stiri, Mass Media
 Turism

Reguli noi de intrare si sedere pe termen scurt in Romania in 2014


Din 2014 se introduc reguli noi de intrare si sedere pe termen scurt in Romania pentru cetateni din state care nu fac parte din Uniunea Europeana/Spatiul Economic European.

Astfel, incepand cu data de 1 februarie 2014, cetatenii non-UE pot intra in Romania fara obtinerea unei vize de scurta sedere daca:

- sunt titulari ai unei vize valabile pentru doua sau multiple intrari, ai unor vize de lunga sedere sau ai unor permise de sedere eliberate de state Schengen;

- documentele prezentate sunt in perioada de valabilitate;

- numarul de intrari si durata sederii nu au fost epuizate.

In aceste conditii, cetatenii non-UE pot ramane pe teritoriul Romaniei pentru o perioada neintrerupta sau mai multe perioade a caror durata sa nu depaseasca 90 de zile in decursul oricarei perioade de 180 de zile precedente fiecarei zile de sedere pe teritoriul Romaniei.

Durata sederii in Romania nu poate depasi dreptul de sedere stabilit prin documentele emise de statul Schengen respectiv.

Daca sunteti cetatean al unui stat nonUE/SEE, aveti un drept de sedere valabil in Romania si doriti sa obtineti sedere pe termen lung pe teritoriul acestui stat, trebuie sa indepliniti anumite conditii. Pasii de urmat sunt: solicitati acordarea dreptului de sedere pe termen lung la formatiunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrari din judetul in care locuiti, iar daca raspunsul este pozitiv, depuneti documentele pentru obtinerea permisului de sedere pe termen lung. Puteti obtine acest drept atat ca membru de familie al unui cetatean roman, cat si pentru alt scop al sederii in Romania (de exemplu: munca, activitati comerciale, reintregirea familiei, etc.)

Permisul de sedere pe termen lung are o valabilitate de 10 ani in cazul in care sunteti membru de familie al unui cetatean roman si de 5 ani daca aveti reglementata sederea in Romania pentru celelalte scopuri prevazute de lege.

Conditii pentru acordarea sederii pe termen lung

Pentru a obtine dreptul de sedere pe termen lung trebuie sa fi avut o sedere continua pe teritoriul Romaniei in ultimii 5 ani. Sederea este considerata continua atunci cand perioada de absenta de pe teritoriul Romaniei este mai mica de 6 luni consecutive si nu depaseste in total 10 luni si daca impotriva dumneavoastra nu a fost dispusa nici o masura de indepartare de pe teritoriul national.

Perioada de sedere in scop de studii se calculeaza la jumatate pentru rezidenta pe termen lung si nu se ia in calcul sederea conferita de viza de scurta sedere, viza diplomatica sau de serviciu si nici cea obtinuta pentru desfasurarea de activitati ca lucrator sezonier.

Consultati lista completa a conditiilor necesare pentru acordarea rezidentei permanente si exceptiile de la acestea.

Cine nu poate primi drept de sedere pe termen lung

Nu puteti primi un drept de sedere pe termen lung in Romania daca va incadrati in una dintre urmatoarele categorii: aveti un drept de sedere temporara pentru studii, sunteti solicitant de azil sau beneficiar al protectiei umanitare temporare sau aveti protectia temporara a statului roman, va aflati in Romania cu viza de scurta sedere sau viza/drept de sedere conferit de viza diplomatica sau de serviciu.

Documentele necesare obtinerii dreptului de sedere pe termen lung

Primul pas pentru a va stabili domiciliul in Romania este obtinerea dreptului de sedere pe termen lung. In acest sens trebuie sa depuneti urmatoarele documente:

- cerere;

- documentul de trecere a frontierei (pasaport, titlu de calatorie, etc.) in copie si original;

- acte doveditoare privind spatiul de locuit (copie si original);

- dovada asigurarii sociale de sanatate;

- dovada mijloacelor de intretinere (sunt exceptati membrii de familie ai cetatenilor romani);

- certificatul de cazier judiciar eliberat de autoritatile romane;

- documente de stare civila (daca este cazul);

- taxe

Puteti solicita acordarea dreptului de sedere pe termen lung pentru minori doar daca ati primit dumneavoastra acest drept.

- cerere ;

- documentul de trecere a frontierei (pasaport, titlu de calatorie, etc.) in copie si original;

- acte doveditoare privind spatiul de locuit (copie si original);

- certificatul de nastere tradus si supralegalizat/apostilat (in functie de statul emitent al documentului);

- consimtamantul in forma autentica al parintelui care nu are drept de sedere  pe termen lung pe teritoriul Romaniei;

- taxe

Cererile pentru acordarea dreptului de sedere pe termen lung vor fi solutionate in maximum 6 luni, iar pentru motive obiective acest termen se poate prelungi cu inca 3 luni, cu instiintarea solicitantului.
Veti primi raspunsul in scris, in 15 zile lucratoare de la solutionarea cererii.

Daca raspunsul este pozitiv, in 30 de zile de la primirea comunicarii, trebuie sa depuneti documentele necesare eliberarii permisului de sedere pe termen lung la formatiunea teritoriala a Oficiului Roman pentru Imigrari unde a fost inregistrata cererea.

Refuzul acordarii dreptului de sedere pe termen lung, precum si motivele care au stat la baza acestuia se comunica, in scris, solicitantului, in termen de 15 zile lucratoare de la solutionarea cererii. Refuzul acordarii dreptului de sedere pe termen lung poate fi atacat in termen de 30 de zile de la data comunicarii, la Curtea de Apel Bucuresti. Refuzul acordarii dreptului de sedere pe termen lung nu produce efecte juridice asupra dreptului de sedere al titularului cererii.

 

Cabinet de avocat Coltuc

www.coltuc.ro

av.COLTUC MARIUS

0745150894

 

 

Voteaza:
Acord vot pozitiv   Acorda vot negativ
Nota 7 din 13 voturi in aceasta luna
Acest articol a fost citit de 80 vizitatori
Print:
Varianta imprimabila
Recomanda:
Trimite unui prieten
Mesaje(0)
Nu exista comentarii la acest articol

Pagina:
Adauga un comentariu:
Nume:
Comentariu:


Reguli noi de intrare si sedere pe termen scurt in Romania in 2014 in Legislatie
    Din 2014 se introduc reguli noi de intrare si sedere pe termen scurt in Romania pentru cetateni din state care nu fac parte din Uniunea European(...)
Care sunt regulile si procedurile aplicabile in executarea mandatului european de arestare in Legislatie
    Regula specialitatii In conformitate cu prevederile legii-cadru, respectiv a prevederilor art. 100, consimtamantul pentru urmarirea, judecare(...)
Ce inseamna o clauza penala dintr-un contract in Legislatie
   Ce inseamna o clauza penala dintr-un contractDupa cum ii spune si numele, clauza penala este o clauza contractuala prin care partile stabilesc anticip(...)
Care sunt procedurile pentru recuperarea datoriilor de la o firma aflata in insolventa in Legislatie
   Care sunt procedurile pentru recuperarea datoriilor de la o firma aflata in insolventaDe regula, in cazul in care aveti de primit o suma de bani de la(...)

Recuperare despagubiri ANRP de ANRP ROMANIA
   Suntem specializati in recuperarea despagubirilor ANRP. Consultanta privind dosarul este GRATUITA. Onorariul de succes se plateste doar dupa ce primi(...)
Agentia Expert Detective Timisoara de Expert Detective
   Biroul de detectivi particulari "EXPERT DETECTIVE" are ca principal obiectiv asigurarea informatiei rapide si corecte de care clientul are nevoie intr(...)
Librarie si anticariat online - Carti de Novacrin
   Librarie online pentru toate cartile de care ai nevoie. Cea mai completa oferta de carte. Libraria Novacrin - carte noua, carte veche. (...)
Carti medicale, Librarie online de Novacrin
   Libraria Novacrin. Carti medicale, librarie online pentru carti de medicina umana, medicina naturista, medicina veterinara si farmacologie. (...)

DR TRADUCERI
   Traduceri Autorizate Cluj - daca doriti un serviciu de traduceri autorizate in limba italiana, engleza sau orice alta limba, ne puteti cere o estimare(...)
SC METAFRASIS SRL
   Metafrasis.ro este situl in care puteti afla informatii despre serviciile de traduceri autorizate. Profesionistii nostri realizeaza traduceri autoriza(...)
BIROU DE MEDIATOR - Constantinescu Gabriel
   Biroul de mediator Constantinescu Gabriel | Mediere in Bucuresti, va sprijina cu servicii de mediere: informare asupra medierii, invitatie la mediere,(...)
BIROU EXECUTOR JUDECATORESC PAUN CATALIN STEFAN
   Birou Executor Judecatoresc Paun Catalin Stefan este specializat in punerea in executare a dispozitiilor cu caracter civil din titlurile executorii(...)

Botine cu pene aplicate manual
   Botine cu pene aplicate manual O pereche de botine fabuloasa, cu pene negre aplicate manual. Pe talpa si toc s-a aplicat manual glitter. Poarta ac(...)
Jaluzele bambus
   Storurile din lemn si bambus sunt cele mai folosite in amenajarile de lux . Nenumarate baruri , pensiuni , vile de lux , moteluri si hoteluri ,case de(...)
Jaluzele orizontale lemn
   Jaluzelele orizontale din lemn au aparut relativ recent pe paleta produselor de tehnica de umbrire si de decoratiuni interioare. Acest lucru a fost de(...)
USI DE GARAJ
   USI GARAJ TIP RULOU productie Alukon Germania ; deschiderea/ inchiderea se realizeaza prin rularea covorului de lamele pe ax; lamela din AL, latimea l(...)
Rulouri exterioare din aluminiu
   Rulourile exterioare sunt prezente intr-o gama extrem de larga de culori, dupa dorinta clientului si au rolul de a proteja fereastra de intemperii pre(...)
Jaluzele verticale din PVC
   Unele dintre cele mai durabile jaluzele verticale sunt cele confectionate din PVC. Jaluzelele verticale din PVC se pot incadra usor in orice decor dat(...)

Firme din judetele:
Firme Alba | Firme Arad | Firme Arges | Firme Bacau | Firme Bihor | Firme Bistrita-Nasaud | Firme Botosani | Firme Braila | Firme Brasov | Firme Bucuresti | Firme Buzau | Firme Calarasi | Firme Caras-Severin | Firme Cluj | Firme Constanta | Firme Covasna | Firme Dimbovita | Firme Dolj | Firme Galati | Firme Giurgiu | Firme Gorj | Firme Harghita | Firme Hunedoara | Firme Ialomita | Firme Iasi | Firme Ilfov | Firme Maramures | Firme Mehedinti | Firme Mures | Firme Neamt | Firme Olt | Firme Prahova | Firme Salaj | Firme Satu Mare | Firme Sibiu | Firme Suceava | Firme Teleorman | Firme Timis | Firme Tulcea | Firme Valcea | Firme Vaslui | Firme Vrancea


Zodiac chinezesc | Rochii de mireasa | Cabinete Stomatologice Clinici Stomatologice | Cabinete Stomatologice Bucuresti Clinici Stomatologice Bucuresti | Dezvoltare personala copii | Dentist Directory | Cursuri Copii


Contact | Termeni si Conditii | Ajutor | XML