Bine ai venit!    
  User   Parola  
CliniciStomatologice.ro
 Afaceri, Finante
 Agricultura
 Animale
 Arta si Cultura
 Auto, Moto
 Calculatoare
 Casa Mea
 Comunicatii
 Comunitati
 Copii
 Divertisment
 Frumusete
 Imobiliare
 Internet
 Invatamant
 Legislatie
 Locuri de munca
 Magazine
 Moda
 Nunti
 Sanatate, Medicina
 Servicii
 Societate
 Sport
 Stiinta, Tehnologie
 Stiri, Mass Media
 Turism


Firme Recomandate
CEASURI de MANA CEASURI de MANA
Observand lipsa lucrurilor deosebite, originale, d
Camere Supraveghere Camere Supraveghere
Comercializam camere supraveghere, camere de supra

Firme Business
Manastirea Cozia Manastirea Cozia
Biserica Mare poarta hramul "Sfanta Treime" si a f
SANDALE SANDALE
Pe paginile noastre gasiti numeroase produse ce po

Firme
1. Agentie de detectivi particulari Activ Investigatii
2. Sc Stefania Stefan Comimpex Srl
3. Galileo Film

Oferte
1. Tratament antirid Diamond Beauty
2. Setting up associations and foundations
3. Amortizoare, radiatoare, flansa pentru ori

Shopping
1. Canaf 14
2. Pantofi GOLD GLAMOUR
3. Set 212


Vezi Video
1. Pastele unui om fericit Gigi Becali a luat Lumina in libertate
2. Dansul victoriei
3. Hipoacuzie secundara

Ultimele Cautari CEVAceCAUTI.ro
 pal melaminat  SIGHISOARA  car  ReflexoSun  evenimente  vand_  jucarii_din_lemn  JOCURI BARBIE  up  traducator  roci  casuta_dar  litoral  casuri  sado  misiune  MyDecoGift  dj nunti  Salonul Doamna Capricioasa  carucior
Manastirea Sf. Ioan cel Nou

Descriere Servicii Poze Concursuri Oferte Shopping
Descriere Firma Manastirea Sf. Ioan cel Nou
Nume companie:Manastirea Sf. Ioan cel Nou
Persoana de contact:Manastirea Sf. Ioan cel Nou
Adresa:Suceava
Telefon fix:-
Telefon mobil:-
Fax:-
WebSite:Click aici
Descrierea Companiei


   Timp de doua decenii, dupa moartea Sfantului Stefan cel Mare, domniile lui Bogdan al III-lea si Stefanita Voda, au cunoscut un ritm mai lent de ridicare a bisericilor. Din acesti ani mai dateaza opt ctitorii, din care una singura este voievodala, iar alte sapte - boieresti.
Din cele sapte biserici astazi se pastreza doar patru: ctitoria postelnicului Cosma Sarpe zidita in 1519 la Valeni Neamt: biserica vistiernicului Bremia zidita la 1520 la Branisteni si biserica logofatului Gavriil Trotusan zidita in 1522 in Parhauti.
Sub Bogdan al III-lea arhitectura ce luase nastere in veacul al XV-lea a dat la iveala unul dintre cele mai impresionanate monumente, biserica "Sfantul Gheorghe", unde sunt aplicate cu fidelitate si cu toate consecintele de rigoare principiile formulate de artistii marelui Stefan, desigur, la o scara mai mare. Pisania slavona (96cm/71cm) amplasata deasupra usii dintre exonartex si tinda aata ca zidirea bisericii "Sf Gheorghe" a fost inceputa de voievodul Bogdan al III-lea si terminata de Stefanita Voda.
Nu putem stii cu certitudine care au fost cauzele care au determinat taraganarea construirii acestei biserici timp de opt ani. Bogdan al III-lea se stie ca reuseste, in timpul domniei sale, doar in doua luni sa termine biserica din Reuseni, pe care Sf. Stefan cel Mare nu mai apucase sa o termine.
Biserica este asadar inceputa de Bogdan al III-lea, dar nu reuseste sa o vada sfintita. intrucat la 21 aprilie 1517, prin tanguirea clopotului celui mare da la Putna, se anunta ca voievodul era adus spre vesnica odihna alaturi de parintele sau, de la curtile domnesti de la Husi unde raposase dupa scurta dar grea suferinta. Tronul Moldovei avea sa fie ocupat de Stefanita, care, desi minor, a fost ales domnitor, trburile politice pana la majorat revenind a fi rezolvate de regenta boiereasca.
Biserica este terminata,dupa cum se observa, in primul an cand Stefanita putea sa se intituleze "Dei gratia Dominus et Woiewoda regni Moldaviae".
Scopul marturisit la inceputul zidirii acestei biserici era acela de a servi biserica "Mitropoliei Sucevei", intrucat biserica Mirauti se dovedea a fi neincapatoare mai ales in zilele de sarbatoare cand crestinii din toate colturile tarii veneau sa se inchine la moastele facatoare de minuni ale Sfantului Ioa cel Nou.
Complexul de arhitectura medievala al fostei catedrale mitropolitane cuprinde, alaturi de biserica propriu-zisa si turnul clootnita si eclesiarnita mitropolitului Anastasie Crimca.
Turnul copotnita a fost zidit in timpul domniei lui Peru Schiopul, asa cum reise din Cronica murala de la Suceava, pastreaza in forma sa originala un singur etaj zidit din piatra neregulata, prevazut cu coltari din piatra faltuita. Apoi apar benzi de cate trei randuri de caramizi. Alternarea aceasta o gasim si la turnul Manastirii "Galata" din Iasi.
In cadrul cerecetarilor din anul 1939 s-au gasit pe latura de sud a etajului urmele usii prin care se putea parunde in clopotnita cu ajuorul unei scari portative de lemn.
Mitropolitul Anastasie Crimca , zideste pe latura de NE a esedintei mitropolitane, o eclesiarnita, asemanatoare intrucatva cu biserica din cimitirul manastirii Dragomirna, ctitorita de acelasi inalt ierarh. aceasta avea menirea sa serveasca in timp de iarna savarsirea serviciului divin.
Intre anii 1786-1789 in aceasta eclesiarnita a functionat prima scoala catehetica clericala din Suceava condusa de ieromonahul Daniil Vlahovici. Pe latura vestica, in partea superioara a peretelui au fost pictate in 1895 de catre Vladimir Mironescu patru scene ce infatisau martiriul Sf. Ioan cel Nou. Dupa anexarea patii de nord a Moldovei in 1775 la Imperiul Habsburgic s-a trecut si la organizaea vietii bisericesti. In anul 1775 in Bucovina se aflau 51 biserici, 14 manastiri, 11 schituri, 9 sihastrii; averile lor inventariate in 1782 din care apoi avea sa se constituie Fondul religios greco-oriental, 19 iunie 1783. Dintre manastiri s-au pastrat in perioada stapanirii habsburgice doar Puta, Sucevita si Dragomirna iar biserica "Sf. Gheorghe" a fost trecuta ca metoc al Dragomirneui. Celelalte manastiri au fost inchise iar manastirile ramase in activitate aveau cate 25 calugari.
In timpul arhipastoririi mitropolitului Iacob Putneanul biserica "Sf. Gheorghe" cunoaste o perioada de refacere, avand in vedere faptul ca acest ierarh "s-au aplecat cu as sa cheltuiala si au acoperit-o tencuind si tocmind turnul de s-au stricat deasupra".
In cu anul 1783, an in care moastele Sf. Ioan cel Nou au fost readuse in Suceava de la Zolkiev unde fusesera, seria daniilor, contribuind la inzestrarea si impodobirea ei.
In anul 1786 negustorul Hagi Ivanciu din Botosani daruieste un sicriu de lemn pentru pastrarea sfintelor moaste. Zece ani mai tarziu, sulgerul Toader si sotia sa Anghelusa din Mlenauti inlocuiesc iconostasul original. Deasupra usilor imparatesti este scris:
"Aceasta catapeteasma a fost facuta de cinstita jupaneasa Anghelusa din Mlenauti, la anul 1796 sept 25 si fiind cu totul invechita acum s-au zugravit si poleit cu totul din nou de doamna Ana Bals si domnul Alexandru Ghica, si doamna Ana Botez prin silinta Prea cuviosului arhimandrit Darie Tarnovietchi in anul 1870 decembrie 12".
Iconostasul apartine stilului "baroc moldovenesc" lucrat cu multa maiestrie, de un profesionist dintr-un atelier central, remarcandu-se prin dimensiunile impresionante, somptuozitate ornamentala si cromatica.
Din pomelnicul de la 1805 aflam ca epicopul Dositei Herescu randuieste pe duhovnicul Mihail sa "faca alt sicriu nou sfintelor moaste, sa aduca clopote, vesminte si alte lucruri bune".
Dintr-un raport catre administratia tarii, datat la 25 noiembrie 1822 al arhimandritului Isaia Balosescu cunoscutul ucenic al scolii de la Putna si viitor episcop, aflam ca mitropolitul Veniamin Costachi este invitat in Bucovina".
Astfel se explica faptul ca in anul 1829 mitropolitul Veniamin Costachi acopera biserica si clopotnita, padoseste biserica cu lespezi de piatra, toate aceste reparatii costand pentru vemea acea aproximativ 13,775 florini dintre care 6151 florini au fost donati de Mitrolopia Moldovei de la Iasi.. In anul 1841 Mitropolia Moldovei cu sediul la Iasi cerea inlesnirea unui schimb de mosii: este vorba de mosia Bsanci. Incepand cu anul 1898 arhitectul K. A. Romstorfer din insarcinarea Consistoriuui arhiepiscopic ortodox al Bucovinei initiaza o restaurare generala a bisericii "Sf. Gheorghe". Pictorul vienez Johann Viertelberger a lucrat la spalarea picturii interioare timp de aproape 3 ani intervenind cu penelul in refacera unor teme. In timpul celui de al doilea razboi mondial Mitropolia Bucovinei se muta la Curtea de Arges iar Fondul bisericesc se muta la Sanicolau Mare in Banat. La 23 iunie 1945 Mitrolpolia Bucovinei isi stabileste sediul la Suceava, la biserica "Sf. Gheorghe". avand ca mitropolit pe Emilian Antal (3 martie 1945 - 1 octombrie 1948).
Dupa demisia sa scaunul vladicesc de la Suceava este ocupat de arhiepiscopul Sebastian Rusan (1 oct. 1948 - 23 mai 1950).
Biserica "Sf. Gheorghe" din Suceava prin monumentalitatea si echilibrul formelor sale, prin valoarea artistica deosebita, reprezinta unul dintre cele mai importante monumente istorice si de arta religioasa inaltate pana la acea data in Tara Moldovei.
Cu privire la planul bisericii, observam comportamentarea clasica: exornates; pronaos; naos; altar. Lipseste gropnita, care ar fi trebuit sa fie asa ca la Neamt, intercalata intre pronaos si naos. In locul gropnitei exista o prelungire a naosului, catre apus, prelungire careia ii corespunde aceeasi articulatie la rasarit, intre turla si altar. Pronaosul bisricii este impartiti in doua travee. Peretele despartitor dintre pronaos si naos, a fost inlaturat in vremea egumenului Antonie Ilievici, "fiind indemnatori spre acstea dumnelor epitropii Constantin Ioanovici, stratrichter si Ioaniti Arhip.
Turla este octogonala, are patru ferestre si patru mici contraforturi. Este asezata pe un dublu soclu stelat cu opt varfuri. Altarul prezinta nisa diaconului la sud si nisa proscomidiarului la nord, preazute cu cate o fereastra mica. In hemiciclul altarului bisericii "Sf. Gheorghe" - Suceava se gaseste, ca si in cel de la "Sf. Nicolae" Radauti, o prispa semicirculara, fiind o dovada a sintronului rezervat autoritatilor bisericesti - vladici - amintind asadar de sintronurile rezervate inaltilor preoti ai vechilor bazilici crestine.


Comentarii(0)
Nu exista comentarii la aceasta firma

Pagina:
Adauga un comentariu:
Nume:
Comentariu:

Firme din judetele:
Firme Alba | Firme Arad | Firme Arges | Firme Bacau | Firme Bihor | Firme Bistrita-Nasaud | Firme Botosani | Firme Braila | Firme Brasov | Firme Bucuresti | Firme Buzau | Firme Calarasi | Firme Caras-Severin | Firme Cluj | Firme Constanta | Firme Covasna | Firme Dimbovita | Firme Dolj | Firme Galati | Firme Giurgiu | Firme Gorj | Firme Harghita | Firme Hunedoara | Firme Ialomita | Firme Iasi | Firme Ilfov | Firme Maramures | Firme Mehedinti | Firme Mures | Firme Neamt | Firme Olt | Firme Prahova | Firme Salaj | Firme Satu Mare | Firme Sibiu | Firme Suceava | Firme Teleorman | Firme Timis | Firme Tulcea | Firme Valcea | Firme Vaslui | Firme Vrancea
Dictionar Medical | Cabinet Stomatologic | Clinica Stomatologica | Cabinete Stomatologice Bucuresti | Clinici Stomatologice Bucuresti | Rubeola | Colon Iritabil | Scolioza | Cabinete Stomatologice | Clinici Stomatologice | Cabinet Stomatologic Iasi | Cabinete Stomatologice Ploiesti | Cabinete Stomatologice Brasov | Cabinete Stomatologice Timisoara | Cabinete Stomatologice Cluj | Paradontoza | Implant Dentar | Stomatologie | Stomatologie Copii | Triferment | Cabinete Stomatologice Sector 1 | Cabinete Stomatologice Sector 2 | Cabinete Stomatologice Sector 3 | Cabinete Stomatologice Sector 4 | Cabinete Stomatologice Sector 5 | Cabinete Stomatologice Sector 6 | Cabinete Stomatologice Sibiu | Cabinete Stomatologice Craiova | Clinica Stomatologica Bucuresti | Boala Lyme | Colebil | Zona Zoster | Branca Ursului

Horoscop Saptamanal | Horoscop Lunar | Felicitari Aniversare | Rochii de Seara | Rochii de Seara Ieftine | Rochii de Ocazie | Coafuri 2012 | Coafuri | Coafuri Mireasa | Coafuri Par Lung | Frizuri | Tunsori | Tunsori 2012 | Tunsori Par Scurt | Tunsori Par Mediu | Tunsori Bob | Coafor Virtual | Rochii Banchet | Rochii de Mireasa Ieftine | Diete de Slabit | Dieta Daneza | Dieta Disociata | Dieta Atkins | Dieta cu Supa de Varza | Director de Firme

Dental Implant | Dentist Directory | Dental Clinics | Dentists | Dentistry | Dental Offices | Find a Dentist
Director Web | Rochii de mireasa


Contact | Termeni si Conditii | Ajutor | XML